< Terug

6 x de mooiste wandelroutes op de Veluwe

Alle ingrediënten die een wandeltocht onvergetelijk maken, daarover beschikt de Veluwe. Op de Veluwe slingeren de wandelroutes door bos, over heide, langs graasweides en over landgoederen. Als je heel stil bent, kan je zelfs wild spotten. Op deze pagina vind je een aantal gemarkeerde wandelroutes op de Veluwe die we bij restaurant Planken Wambuis aanraden. Dit zijn zowel wandelroutes van 5 en 10 km, maar ook de langere wandelroutes van 15 km.

Mooiste wandelroutes op de Veluwe
De mooiste wandelroutes op de Veluwe? Dat zijn volgens ons die routes die je langs al het moois van de Veluwe leiden. Over de uitgestrekte heide en zandvlaktes, en door oude bossen en landgoederen. Op de Veluwe loop je over kronkelige paadjes en zie je het landschap na elke bocht steeds weer veranderen. En op een plattegrond hoef je niet te kijken, want het Staatsbosbeheer heeft gemarkeerde wandelroutes op de Veluwe uitgezet. Op hun site zie je met welke kleur jouw wandeltocht op de Veluwe is gemarkeerd. Laat je dus verrassen!

Wandelroutes op de Veluwe 5 km en korter of langer
#1. De Wandelroute Planken Wambuis is gemarkeerd met grote stenen met een gele stip, en slingert 8 km lang door natuurgebied Planken Wambuis. Hier kan je zomaar New Forest pony’s, Spaanse runderen, edelherten of wilde zwijnen tegenkomen! Handig is dat een van de startpunten zich op vijf tot tien minuten loopafstand van ons restaurant bevindt.
#2. In de buurt van ons restaurant kan je ook de Historische wandelroute Planken Wambuis volgen. Deze wandeltocht is ongeveer 4,4 km lang en laat je locaties ontdekken die voor de onoplettende wandelaar verborgen liggen. De route is niet gemarkeerd; je kan de wandelroute bekijken op de website, of download de route-app van Natuurmonumenten om deze en andere wandelingen te volgen.

Wandelroutes op de Veluwe 10 km of langer
#1. Tijdens de Heidewandeling van 12,5 km ten zuidwesten van Apeldoorn kom je over heide en zandverstuiving. Ook brengt de route je langs voormalig zendstation Radio Kootwijk; een markant en monumentaal gebouw – midden in de natuur.
#2. De wandeltocht Posbank Avontuur is 10,4 km lang en brengt je naar negentig meter hoogte. Vanaf de Posbank, een monumentale stenen bank op een stuwwal, heb je een kilometers ver uitzicht over de Veluwe.

Wandelroutes op de Veluwe 15 km of langer
#1. In de natuur ten zuidwesten van Apeldoorn vind je veel wandelroutes. Een daarvan is het Boswachterspad Kootwijk. Interessant, want deze wandelroute van 18,6 km is uitgestippeld door een boswachter! Dit betekent: meer dan 15 km wandelen door heide en langs water, en ondertussen volop vogels spotten.
#2. Met de Gele Zwerfkeienroute van 13,5 km zwerf je door de natuur rondom Loenen. Zie hier de schaapskooi (meteen het startpunt en eindpunt van de wandelroute) waarvandaan schapen de heide begrazen en open houden. En houd je een tijdje schuil in de vrij toegankelijke wildobservatiepost. Misschien zie je wel wild!

Nog meer mooie wandelroutes ontdekken? Ga naar de website van het Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Tweevoeter of het Nationale Park de Hoge Veluwe (tip: het park organiseert regelmatig wandel- en fietsexcursies!).

Heerlijk wild eten na de wandelroute Planken Wambuis op de Veluwe
Ook rondom ons restaurant kan je dus volop de Veluwse natuur ontdekken, zoals je hierboven kan lezen. Na de Planken Wambuis wandelroute verwelkomen we je graag in ons gelijknamige wildrestaurant. Waarom wildrestaurant? Bij ons kan je in het officiële wildseizoen (van half oktober tot en met januari) wild eten. Verder kan je dagelijks vanaf 12.00 uur lunchen, dineren en borrelen. En wat dacht je van een high tea, high wine of high beer?

Tip! In ons restaurant hebben we nog meer wandelroutes. Je kan ze gratis meenemen – vraag onze bediening ernaar!

Zelf een wandelroute op de Veluwe plannen
De wandelroutes op de Veluwe van 5, 10 of 15 km die je hierboven vindt, zijn aanraders. Maar misschien ga je liever buiten de gebaande paden – spreekwoordelijk dan, want op de Veluwe mag je vanwege de verstoring van het wild en de natuur niet buiten de paden struinen. Maar natuurlijk kan je wél zelf je wandelroute plannen.

Bijvoorbeeld met de Wandelplanner van Visit Veluwe. Klik simpelweg de knooppunten aan die je graag op je route ziet, en de wandelplanner maakt hiervan een wandeltocht. Een wandelroute uitstippelen is hiermee wel heel makkelijk.

Wil je van A naar B wandelen, dan kan je via een tool van de ANWB wandelroutes plannen. Geef simpelweg twee adressen op en klik op het lopende poppetje. Van alle wandelroutes die je via de ANWB plant, zie je precies hoe lang de wandeltocht lopen is.